Tescilsiz Marka Kullanılması

Tescil Süreci İçinde Marka Kullanılması Risk mi?

Tescilsiz marka kullanımı, basiretli bir davranış olmayıp son derece ciddi yaptırımları vardır. Bu nedenle kullanılan her markanın, logonun hatta sloganın tescil ettirilmesi önem arz eder.

Marka başvurusu yapmak elbette hukuki haklar sağlar fakat bu haklar marka tescilinin sağladığı haklar kadar kesin ve sağlam değildir.

Başvurusu yapılan her marka, mutlaka tescil edilecek diye bir kural da yoktur. Nitekim çoğu marka başvurusu kısmen veya tamamen reddedilmektedir.

Marka başvurusunun reddedilmesi halinde tescilin sağladığı hukuki koruma olmayacağı için henüz tescil edilmemiş bir markayı sırf marka başvurusuna güvenerek kullanmak risk taşımaktadır.

Fakat marka tescil sürecinin de 6 ay ile 18 ay arasında değiştiği düşünüldüğünde, bu süreçte markanın kullanılmaması çoğu zaman mümkün de olmamaktadır, özellikle yeni kurulan işletmeler açısından bu imkansızdır.

Markayı hemen kullanma zorunluluğu olmayan başvuru sahiplerinin tescil sürecinin tamamlamasını beklemeleri daha mantıklı olacaktır. Fakat bekleme imkânı olmayan başvuru sahiplerinin, markanın seçim hikâyesi, markanın anlamı, benzer markaların olup olmadığı, markanın daha önce başkalarınca kullanılıp kullanılmadığı, marka tescil kriterlerini değerlendirerek marka başvurusunun ret edilme olasılığını hesaplayarak karar vermeleri daha doğru olacaktır.