Tasarım üzerinde kaç değişiklik yapılırsa tescil kapsamından çıkılır?

Tescilli Bir Tasarım Üzerinde Kaç Değişiklik Yapılırsa, Tescil Kapsamından Çıkar?

Patent vekili ve avukatı olarak devamlı karşılaştığım bir sorudur! Bazen, “bir üründe 7 değişiklik yapınca tescil koruması ortadan kalkıyor mu?” Şeklinde sayısı da belirtilmektedir.

Tasarım benzerliğinde kriter; Bilgilenmiş Kullanıcı olup markada ise sıradan tüketicidir. Dolayısıyla tasarım kıyaslaması yaparken, sıradan tüketiciden daha bilinçli, ürün hakkında bilgi ve deneyim sahibi kullanıcının gözünden bakıp ürünler arasındaki benzerlik ve farklar dikkate alınarak kıyaslama yapmak gerekir.

Bazen bir üründe tek bir değişiklik yaparak farkındalık ortaya koyup tescil koruması kapsamından çıkmak mümkünken, çoğu zaman birden çok değişiklik yapılmasına rağmen esaslı bir farkındalık ortaya konulamadığı için tescil koruması kapsamında kalınmakta yani taklit ürün durumundan çıkılamamaktadır.

Elbette bir tescilli ürün üzerinde ne kadar çok ve belirgin farkındalık yapılırsa tescil kapsamından çıkma olasılığı da o oranda artar.

Size bir örnek vereyim: Bir ceket tasarımında, ilk anda görülmeyen astar, iç dikiş, düğmeler, iç ceplerde birçok değişiklik yapılmasına rağmen tescil korumasından çıkılmazken, ceketin sadece yaka kısmında yapılacak bir değişiklikle tescil korumasından çıkmak mümkün olabilir.