Tasarım tescil maliyeti

Tasarım Tescil Maliyeti?

Tasarım tescil süreci içinde tescil kurumuna ödenen resmi ücretler ile vekile ödenen hizmet ücretleri, tescil kapsamı ve tescil süreci içinde karşılaşılan işlemlere göre değişiklik göstermektedir.

Tasarım tescil maliyetinin 2 ana kalemi vardır bunlar;

Tescil kurumunun aldığı resmi ücretler ile işlemleri takip eden vekilin aldığı hizmet ücretidir.

Tescil kurumunun aldığı işlem ücreti ve harçlar; başvurulan tasarım sayısı, başvuruda kullanılan görsel anlatım sayısı ile boyutu, yayın erteleme ve rüçhan talebi yapılıp yapılmadığına göre değişiklik göstermektedir. Tescil süreci içinde karşılaşılan ret ve itirazlarda maliyeti değiştirmektedir.

Patent Vekilinin aldığı hizmet ücreti; tasarım sayısı, tescil sürecinde karşılaşılan itiraz, savunma ve işlemler karşısında her vekil firma kendisi belirlemektedir. Vekil firma ücretleri, serbest piyasa koşullarında çok değişiklik göstermektedir.

Firmalar tasarımlarını tescil ettirmek için fiyat araştırması yapıp, teklif aldıklarında birbirlerinden çok farklı rakamlar ortaya çıkmaktadır bunun birçok sebebi vardır fakat en önemlisi;

- Tasarım başvurusunun nasıl yapıldığıdır! Tasarım başvurusunun şekli, tasarım sayısı, görsel sayısı, kullanılan görselin boyutu resmi harçların değişiklik göstermesine sebep verecektir.

Bu durumu bir örnekle açıklayayım: Tasarımımız TV Ünitesi (mobilya) olsun, ünitede bulunan parçalar; TV Sehpası, kitaplık rafı, kapaklı dolap olarak 3 ana parçadır. Ünite bu 3 parçanın değişik kombinasyonuyla farklılaşır.

Tasarım başvurumuzu bu 3 parçanın tek bir kombinasyonunu göstererek “TV Ünitesi” şeklinde ve tek bir görsel kullanarak yaparsak 2020 yılı için ödenecek resmi ücret 220 TL olur fakat hukuki koruma tescil alınan kombinasyon dahilinde kalır. Aynı parçaların farklı yerleşim kombinasyonunu veya tek bir parçasının (kapaklı dolap) taklidinin yapılmasını hukuken engelleyemezsiniz.

Aynı ürünü hem set halinde hem de her parçası için korumaya almak için başvurduğunuzda 4 tasarım ve en az 4 görsel kullanmanız gerekir ve 2020 yılı için ödenecek resmi ücret 580 TL olur. Bu durumda, tasarımınızda yer alan her bir parça tek tek hukuki koruma altında olduğundan sadece bir parçanın dahi taklit edilmesi hukuken engellenmiş olur.

Benzer durum, yemek takımı setleri, oturma odası setleri, kaşık ve bıçak setleri, aydınlatma setleri…vb yüzlerce farklı alanda vardır.

 

Çatal bıçak setini yandaki gibi tek bir görsellikle (fotoğrafla) bir arada tescil ederseniz; tescil maliyetiniz azalır fakat hukuki korumanız da zayıflar.

Yandaki setin tek tek taklit edilip satılması ya da 4 parça olan setin 3 parçaya indirilerek taklit edilmesi halinde tescil belgenize güvenerek açacağınız davada büyük hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Aşağıda hukuken sağlam olan başvuru şekli görülmektedir; setin tüm parçalarının ayrı ayrı tescil edilmesi veya set halinde başvuru yapıp ayrıca vazgeçilmesi çok zor olan birkaç parça (yemek kaşığı ve bıçak) için de ayrıca tescil almaktır.

Bu şekilde yapılan başvuruda resmi ücret ve vekillik ücretinde küçük bir artış olacaktır fakat hukuken son derece sağlam bir koruma elde edeceksiniz.

Tasarım tescili için fiyat araştırması ve teklifi aldığınızda mutlaka; tasarımın nasıl yapılacağı, tasarım sayısı, görsel sayısı, görsel boyutu hususlarında bilgi alınız. Tescil kurumuna ödenecek resmi ücretle, vekil firmaya ödenecek hizmet ücretini ayrı ayrı talep ediniz.